NIEUWS

Leeg wit vlak om issues met de layout van text-posts te voorkomen.

Camembert-inschrijving!

Lieve Lezers,

We zijn van Twitter af. Marienel, Anemoon en ik blijken alledrie totaal niet geïnteresseerd in social media, dus laten we daar dan gewoon mee stoppen en er op vertrouwen dat mensen ons weten te vinden. Onze updates zijn als altijd via deze nieuwsbrief te volgen. We zijn ondertussen ook hard in de weer om te zorgen dat we in januari het nieuwe uitgebreidere assortiment kunnen lanceren. Zoals vorige x beloofd, volgt hier een kaasupdate. En morgen ontvangen jullie van mij een bonus-nieuwsbrief-update over de ins & outs van cashew-kaas maken!

Kaasplankje met cashew-camembert met groente-as

Er is een bestelpagina voor de kaas. Ik heb deze feestdagen camembert voor jullie! De winterfeestdagen lijken me een uitstekende gelegenheid. Dan doen we het in het nieuwe jaar elke maand, met een afhaalperiode van een week. Fondue ga ik ingevroren aanbieden, omdat het voor de smaak niks uitmaakt, maar de kazen (en dus zeker de sauzen) met veel vocht snel over datum gaan. Camembert is juist gebaat bij wat meer tijd, dus die hoef je zelf alleen maar op kamertemperatuur te laten komen zodat ie op zijn lekkerst is.

Kaasplankje met cashew-camembert, camembert met groente-as en vijgen.

De inschrijvingen sluiten 7 december. De kaas kan op 20 of 21 december opgehaald worden, op afspraak. De camembert is dan sowieso nog 2-3 weken goed, de kruidenkaas zou ik binnen 1 week eten.

Groetjes,
Aster

Leeg wit vlak om issues met de layout van text-posts te voorkomen.

Workshops, bestellingen en meer.

Lieve Lezers,

Met de nieuwe keuken zijn we als bedrijf gegroeid, en dat is een feestje! En natuurlijk betekent dat dat ik verdwenen ben in het maken van nieuwe soorten kaas en koekjes, keukenexperimenten en kookboeken lezen. Want stiekem vind ik dat zo leuk dat ik nog wel eens wil vergeten er een verslag van te maken. Maar dat is zonde, want de laatste tijd waren er verschillende markten, workshops, nieuwe recepten en proef-workshops leuke dingen over te vertellen zijn. Dus een korte update, en dan volgt de rest snel!

Marienel en Aster achter hun Markt om de Hoek kraam met ene hele voorraad cashew-ricotta.

De afgelopen tijd heb ik met wat enthousiaste proefpersonen een paar workshops gehouden. De laatste is aanstaande zaterdag over pasta. Het blijkt een daverend succes. We zijn het gaan doen omdat het me leuk leek de kennis die we hebben te delen, maar het blijkt ook echt heel gezellig en inspirerend voor de deelnemers en voor ons!

Afbeelding van twee cashew-camemberts tijdens de workshop.

Daarnaast heb ik eindelijk een oplossing voor hoe we de kaas het hele jaar door kunnen aanbieden: op vaste tijden ophalen op bestelling. Je geeft een maand van tevoren op wat je komt ophalen en dan gaan wij aan de slag om dat aantal te maken en laten rijpen.

Foto van Sara, Moon en Aster in een houten cut-out van een windmolen, met de tekst "Renewable energy, I am a big fan."

Voor in januari is ons nieuwe doel een uitgebreider assortiment in de webshop en meer producten op bestelling! En ik ga er voor zorgen dat iedereen deze kerst in ieder geval camembert kan bestellen. En dat dat volgend jaar dan maandelijks kan. Ik heb er heel veel zin in!

Liefs,
Aster

Leeg wit vlak om issues met de layout van text-posts te voorkomen.

Welkom in de nieuwe keuken!!

Hey! De verbouwing is voorbij en wij werken al weer twee dagen in de mooie nieuwe keuken. Ik wilde jullie alvast welkom heten met een videoverslag van onze eerste ochtend terug van weggeweest.

Wij bereiden Markt om de Hoek van aanstaande zondag al druk voor, de kaasjes zijn bijna zo ver. Met verhuizen (en verbouwen in twee huizen) was het niet echt vakantie, maar het resultaat is er naar! Ondertussen zijn we als altijd stug doorgegaan met het ontwikkelen van nieuwe recepten, het uitwerken van de workshopplannen en het laten groeien van het bedrijf. Verwacht snel een nieuwsbrief met meer informatie over de kaas en hoe die zich ontwikkeld heeft in de afgelopen maanden en een update over alles wat niet stil stond tijdens het verbouwen. Maar eerst deze keuken eens grondig uittesten!

Liefs en ik hoop dat jullie de keuken net zo mooi vinden als dat hij handig is.

x
Aster

Leeg wit vlak om issues met de layout van text-posts te voorkomen.

Zus&Zo Under Construction…

Darth Vader once baked cookies. They were a little on the dark side.

Hey! Hier even een monsterlange Zus&Zo update want er is heel veel gebeurd.

Allereerst: de koekjespotten staan in de webshop!! Ze zijn een grote hit onder het testpubliek. Meerdere mensen die zelden of nooit iets bakken, hebben hun eigen koekjes gemaakt. Ik ben supertrots, zowel op het recept als op de dappere bakkers die dit experiment zijn aangegaan en die heerlijke koekjes hebben gebakken. En nu kan iedereen dat dus! Wij vonden ze ook een leuk idee als cadeautje.

Dan een vervolg op de vorige nieuwsbrief: onze leenkoelkast is weer terug naar de showroom en bij ons staat een nieuwe twee-zone wijnkast waarmee ik uitstekende cashew-camembert heb gemaakt. Markt om de Hoek was als altijd weer een succes, maar de camembert kan niet zo goed tegen de warmte, dus we hebben een koelbox aangeschaft voor volgende markten. 9 september zijn we er ook weer te vinden, met extra camembert, kom vooral langs. We gaan goed met deze kaasjes, ik heb er zin in! Volgend doel: huisgefermenteerde mozzarella en parmezaan voor bij een mogelijke pizza-workshop.

Foto van vijf koekjespotten waarmee met de inhoud koekjes gebakken kunnen worden op een betonnen ondergrond.

Tijdens het verder ontwikkelen van de amandelfeta (resultaat: een goed gelukte eerste poging), kreeg ik ineens een eigen woning. Dat betekent dat een paar dingen langzamer gaan dan ik zou willen, maar ook dat we een workshopruimte aan het inrichten zijn en in september van start kunnen met onze eerste workshops! Omdat ik een kamer achterlaat hebben we wat kunnen schuiven, waardoor Zus&Zo de leukste keuken met werkruimte en fermentatielab van Utrecht gaat worden. Tegen die tijd gaan we ook ein-de-lijk eens een schema invoeren met af te halen schimmelkaasjes, maar ik til dat over de zomer in verband met het weer en dat iedereen weg is. Mocht je voor die tijd wanhopig op zoek zijn: mail even. Het kost twee weken, maar ik kan altijd wat maken vanaf een redelijke hoeveelheid.

Dan onze bezorgplannen. Met het huis hebben we wat planning omgegooid, waardoor er dus eerder workshops gaan komen, maar de bezorging waar ik jullie al maanden mee lekker maak volgt wat later. We hebben een advertentie voor een stagiair uitgezet (verspreid ‘m vooral!) en hebben een deadline voor de bezorging: ons 10-jarig jubileum. Als Zus&Zo zijn we pas twee jaar actief, maar daarvoor vijf als Moon’s Organics. En Anemoon kookt in 2019 tien jaar en dat moet gevierd worden. Het is bovendien een redelijke termijn om onszelf een schop onder de kont te geven, hopelijk met hulp van een stagiair mensen te vinden die hierin willen investeren en druk als kleine baasjes door Utrecht te gaan crossen in ons elektrisch gedreven voertuig.

Foto van een artikel in de uitkrant over de beste 5 vegan adressen in Utrecht, met Zus&Zo als 2e.

Kort een laatste nieuwtje: volgens het UITmagazine zijn wij één van de vijf beste vegan adressen in Utrecht. Ik had foto’s doorgestuurd en met iemand gemaild, en was het toen in alle drukte spontaan vergeten. We stonden in een lijst met Oproer, dus ik ben starstruck en het was het een heel goeie tekst over wat we doen, namelijk samen laten zien dat iedereen een zinvolle en smakelijke bijdrage kan leveren aan de maatschappij. The Vegan Gorilla kende ik nog niet (for shame), dus daar gaan we zeker zsm langs.

Dat waren de updates voor nu. Volgende keer iets eerder en dan korter.

Liefs,
Aster

Leeg wit vlak om issues met de layout van text-posts te voorkomen.

Update Survey & Experimenten

Het gaat hier lekker in de Zus&Zo keuken! Naar aanleiding van de vragenlijst zijn we wat nieuwe recepten gaan ontwikkelen, met name burgers. Ze zijn nog veel lekkerder dan de foto’s doen vermoeden!

Foto van een spinazie-pijnboompitten-burger en een bieten-boekweit-burger.

Onze nieuwste creatie is de koekjespot om zelf thuis te bakken. We zagen die bij de Hema en vonden dat dat toch ook zonder alle melkpoeder en industriële zooi moest kunnen. Niet alleen kan dat, de proefversie doet vermoeden dat iedereen er koekjes mee kan bakken. Ze zijn een enorme hit bij het testpubliek en heel lekker, al zeggen we het zelf. Verwacht de koekjespotten dus ook snel in de webshop en op de markt!

Een afbeelding van een hand die pasta rolt op een gnocchi bord.

Het kaas-experiment is ondertussen nog steeds in volle gang. Het heeft even stil gelegen omdat de wijnkoelkast kuren had, maar we hebben nu een leenkoelkast en gaan met frisse moed weer verder. Ik weet niet wat het is met mij en blauwschimmel, maar dat wil gewoon niet. Of het schimmelt niet, of het smaakt naar muffe kelder. Dus daar ga ik voorlopig even niks meer mee doen. De witschimmel is door mijn luiheid (heb de noten een nachtje te lang laten weken) spontaan extra lekker geworden, en ik wil de roodschimmel nog twee x echt goed hebben voor hij de verkoop in gaat. Met een beetje geluk zijn die er alletwee de volgende markt. We hebben ook wat geëxperimenteerd met verpakkingen, dus ik hoop snel wat nieuwe kazen (cashewcamembert, cashewchèvre met kruiden, amandelfeta) in de webshop te zetten en dat ik mail als er een batch is.

Foto van ingepakte cashewcamembert, met daarop een sticker die aangeeft dat de kaas op 01/04 is ingepakt.

Verder zijn we druk bezig met het plannen van een verbouwing om de keuken te upgraden en de benedenverdieping zo aan te passen dat we er workshops kunnen geven! We werken ook verder aan het bezorgplan. Ik heb inmiddels een brommerrijbewijs gehaald, er is een tegelzetter en klussende alleskunner langs geweest en we vonden het zuurdesem nu toch wel workshop-waardig. Zo ook de pasta, al wil ik daar nog wat meer mee experimenteren. Dus verwacht in de komende maanden groot nieuws. We gaan niet snel, maar wel heel goed! Ik laat het weten als we weer op Markt om de Hoek staan, want die komt er ook weer aan.

Liefs,
Aster

Leeg wit vlak om issues met de layout van text-posts te voorkomen.

Zus&Zo Delicatessen

Foto van kaasfondue en brood op Zus&Zo plank en Anemoons handen in een winterjas die een vork met stukje brood gedipt in kaasfondue vasthouden.
Anemoon is handmodel tijdens de fotoshoot van de kaasfondue voor in de webshop.

Superspannend nieuws van Zus&Zo! De aller-allereerste notenkaas gaat online. Er is een levertijd van vier dagen, omdat het nu eenmaal zo lang duurt om noten te weken, te blenden met andere fondue-ingrediënten en te laten culturen. Je kan een pot van 500 ml (genoeg voor twee) bestellen om thuis op te warmen. Als de fondue ingedikt is kan hij in je fondueset voor die echte 70s vibe. Het leveren van de andere notenkaasjes blijft nog even schuiven en vogelen met recepten, maar we komen steeds een stapje verder. Mail vooral als iemand een briljant plan heeft om blauw- en witschimmel vredig te laten samenleven.

Foto van een ingelaserd Zus&Zo Delicatessen logo op massief houten planken.

Ik ben de afgelopen weken bezig geweest met het verbeteren van het basis-recept voor de kaas. Dat is het recept waar alle kazen, van de naturel tot de verschillende schimmels, vanuit gaan. Er is daarnaast veel vooruitgang geboekt op het blauwschimmel-front (de milde wint het van de sterkere roquefort). Het wonder van de goddelijke roodschimmel wil ik nog een paar keer consistent herhalen voor het klaar is voor de verkoop. De witschimmel is even lekker als altijd, daar hoeft niks meer aan veranderd te worden.

Bovenaanzicht van de bovenste twee planken van de kaaskoelkast, met een aantal ingepakte genummerde kaasjes en een aantal kaasjes in glazen bewaardozen.

Verder heb ik deze week mijn theorie-examen voor een brommerrijbewijs gehaald en de praktijk gepland, zodat we onze producten na de zomervakantie kunnen gaan bezorgen met een Zus&Zo elektrische bezorgmobiel. Zoals je kan zien hebben we op onze nieuwe planken het logo alvast ge-update omdat we naast taarten ook wat meer hartig gaan aanbieden.

Foto van een notenkaasje op bakpapier dat gemaakt is op donderdag 8 februari om 14.00.

Inmiddels zijn kaasproef #001, #006, #007, die alledrie goddelijk zijn, uitgewerkt. En uit #013-#018 is een duidelijke winnaar gekozen. Volgende keer zal ik wat meer schrijven over het fermentatie-proces, waarom de kaasjes lekkerder zijn (en wat temperamentvoller) sinds ik geen voedingsgist meer gebruik, en hoe dat precies werkt met verschillende soorten schimmels en melkzuurbacteriën. Dan zal ik ook uitleggen waarom ik een ambachtelijk product maak en wil blijven maken dat qua smaak in ontwikkeling blijft, omdat het een levend product is. Een product dat los staat van zuivel en ‘nepkaas’ en het niet moet hebben van onnodige smaakmakers, maar puur van de structuur van de noten en de smaak van het fermenteringsproces. Maar voor die tijd krijgen jullie nog een update van Marienel over het zoete assortiment als er heerlijke nieuwe taarten in de webshop staan.

Liefs,
Aster

Leeg wit vlak om issues met de layout van text-posts te voorkomen.

Plannen voor 2018!

Foto van een gele sticker op cashew-camembert-papier met informatie over het recept: gekookte noten, witschimmel, extra nat recept.

Het afgelopen jaar was een druk en geweldig jaar voor Zus&Zo en 2018 zal vast nog leuker worden. Anemoon heeft geleerd zelf te scheppen, wegen en schenken en achter deze computer staat winterse zuurkool rustig te fermenteren. We hebben ook veel nieuwe recepten uitgeprobeerd waar we volgend jaar mee verder willen. We zijn onder andere druk bezig om ons taart-assortiment uit te breiden. Daar volgt na de wintervakantie een bericht over als de webshop is geüpdate.

Foto van een stuk vegan quiche met groene groenten op een houten plak.

We stuurden al eerder een nieuwsbrief over kaas en na flink veel recepten uitproberen overstijgt het onze wildste verwachtingen! De verschillende soorten fondue, extra zachte en romige camembert, een heerlijke roodschimmel met gewassen korst die mild maar kazig smaakt, de oude vertrouwde “verse geitenkaas met kruiden” en kompanen zijn geperfectioneerd en goddelijk! Blauwschimmel en harde oudere kazen zijn nog in ontwikkeling. Gesmolten warme camembert uit de oven en een kaaskroket staan ook op de planning. Ik wil nog wel eens kritisch zijn, maar moet nu met enige trots (of schroom) toegeven dat deze kaasjes lekkerder zijn dan al het andere dat ik heb geproefd. Ik kan niet wachten om al deze dingen met jullie te delen! Het verpakken, laten rijpen en op het juiste moment kunnen leveren van de kaasjes is alleen nog een beetje een uitdaging. De kaas laat zich niet haasten en heeft alles van drie dagen tot vijf weken nodig om te rijpen (en dan heeft het weer ook nog invloed). Maar we hebben er wel een plan voor in 2018…

Animated GIF van Wallace, een van de twee hoofdpersonen uit de klei-animatie-serie Wallace & Gromit,waarin hij zijn handen enthousiast heen en weer wiebelt met daaronder de tekst "We'll go somewhere where there's cheese."

Ik kan al een tipje van de sluier oplichten: we zijn aan het uitzoeken of we kunnen bezorgen in Utrecht! Jullie hebben vast overal al de kleine apecars gezien die boodschappen bezorgen. Anemoon is enorm fan van rondrijden in gemotoriseerde voertuigen en ik ben aan het leren over “defensief rijgedrag” en me psychisch aan het voorbereiden op crowdfunding. Als de plannen concreter zijn dan hoor je dat natuurlijk meteen via deze nieuwsbrief. Tot die tijd moeten jullie het doen met het idee dat de twee kleinste en langzaamste veganistische thuiscateraars van Utrecht het allerliefst willen rondrijden in het kleinste en langzaamste karretje dat er bestaat, om producten die belachelijk veel tijd en moeite kosten aan de deur af te leveren. Het leek me een geweldige combinatie, de jaren 50 melkboer maar dan met veganistische hipsters anno nu. Wij kijken dus uit naar wat 2018 ons gaat brengen! Het quiche-model met de goeie bril dat bovenaan deze blogpost staat is Nino. Hij is een geniale bouwer die zich wel wil buigen over hoe je zo’n karretje nu het beste inricht. Allemaal heel spannend.

Foto van het interieur van de kaaskoelkast waarin verschillende kazen liggen te rijpen.

En met deze enorme update, en een overvloed aan foto’s van 2017, wens ik iedereen fijne feestdagen. En alvast een heel gelukkig 2018 van ons allemaal hier…

Liefs,
Aster (ook namens Anemoon en Marienel)

Leeg wit vlak om issues met de layout van text-posts te voorkomen.

Hartige- en zoete zaken.

Hallo Allemaal,

De afgelopen tijd hebben we onze werkplek uitgebreid. Een speciale plek voor het maken en rijpen van (noten)kaas, om kombucha te brouwen en kiemen te kweken. Een paar weken geleden gingen Aster en ik naar een workshop ‘vegan cheese’in Amsterdam gegeven door Anderson Santos van Cashewbert uit Berlijn. Bij hem bestellen we altijd onze kaasculturen. leuk om hem live te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Hij had een interessante benadering van notenkaas. Hij begon met de vraag wat zuivelkaas precies is. Kaas wordt gegeten bij speciale gelegenheden samen met anderen ‘geproefd’, denk aan het kaasplankje. Het is dus eigenlijk iets voor speciale gelegenheden, waar je de tijd voor neemt.

Foto van de nieuwe Zus&Zo kaas- & fermenteer-werkplek met onder andere kombucha, kefir, de kaaskoelkast, dehydrator, bokashi-bak, kiem-machine en yoghurtmaker.

Notenkaas staat nog in de kinderschoenen en dat biedt tegelijkertijd heel veel mogelijkheden. Hij deelde met plezier zijn recepten en vertelde over zijn experimenten en nodigde ons uit hetzelfde te doen. Een sympathiek idee, toch? Zo proefden we een cashew-Roquefort van makers uit Parijs die niet van zijn zuivelbroertje te onderscheiden was. Inmiddels staat er in het kooklab een wijnkoelkast waar de nieuwste serie kaasjes in liggen te rijpen. Zoals jullie inmiddels al begrepen hebben is Aster chef hartige zaken bij Zus&Zo. Zij kan jullie binnenkort meer vertellen over de kaasjes.

Foto van verschillende soorten koekjes, onder andere chocolate chip en oatmeal, in gekleurde metalen blikjes.

Moon en ik focussen ons op de Zus&Zo zoete zaken. Ook daar zit ontwikkeling in. Er komen meer bestellingen en dat heeft ons doen besluiten om ons assortiment o.a. uit te gaan breiden met een mooie cheesecake. Daarmee zijn we op dit moment volop aan het experimenteren. Komende winterstop gaan we meer taarten uitproberen om in januari een breder assortiment aan te kunnen bieden. In het huidige assortiment nu al een paar aanpassingen:de citroentaart en chocomoussetaart zijn het lekkerst met een bodem van zandtaartdeeg, dus die gaan we vanaf nu standaard zo leveren.

Tot een volgende keer!
Marienel

Leeg wit vlak om issues met de layout van text-posts te voorkomen.

Markt om de Hoek in 2018…

Foto van kleine cashew-camemberts op vetvrij papier in een dienblad dat op een groen geblokt tafelkleed staat.

Dit jaar hebben we vier keer op Markt om de Hoek gestaan en dat was het einde! De brownies waren een absolute hit en klanten hebben meegeproefd met het ontwikkelingsproces van de cashew-camembert. Het was niet de verkoop die de markt de moeite waard maakte, maar de mensen die we hebben ontmoet! We hebben hele leuke nieuwe klanten opgedaan, zijn superenthousiast over de mensen van de organisatie en hebben ook nog heel bijzondere collega-ondernemers in de buurt leren kennen. We hebben heerlijke vegan hotdogs en spannende hummus gegeten, inmaaksels gekocht en de laatste keer fantastisch thuisgebrouwen biertjes geproefd (en leren maken).

Foto van Marienel en Anemoon die pauze nemen tijdens de markt.

Dan nu de schaamteloze vraag/promotie: zouden jullie willen stemmen op Markt om de Hoek bij de Rabo Stimulerinsprijs? Ze staan onder Park Oosterspoortbaan, want daar is de markt altijd. Het is nu nog niet helemaal duidelijk of Markt om de Hoek volgend jaar kan doorgaan, en deze prijs zou betekenen van wel! Wij willen graag meer Markt om de Hoek, niet alleen omdat we daar kaasjes kunnen verkopen, maar ook omdat we onze collega buurt-ondernemers weer willen zien en bij ze willen eten. Dus stem, stem vandaag, voor het te laat is! De stemming sluit de 26e, laten we een eindsprint maken. Dan kunnen jullie volgend jaar ook meeproeven met alles!!

Leeg wit vlak om issues met de layout van text-posts te voorkomen.

Een kleine update & zomerstop…

Zoals je misschien is opgevallen zijn we hard aan het werk aan onze website. Zo hard dat ik vergeten was om de nieuwsbrief uit te zetten voor een test. Dat was een beetje onprofessioneel, in tegenstelling tot de nieuwe layout die ik aan het testen was en die superprofessioneel zal worden…

Maargoed: vanaf 29 juli tot en met 3 september zijn wij met zomervakantie en leveren we geen bestellingen. Op 4 september lanceren we onze vernieuwde site met webshop, blog en instagram! Dan is onze keuken ook weer geopend. Hou deze nieuwsbrief, onze site of onze twitter in de gaten voor heerlijke taart, cashew-camembert, nieuwe plannen (en een bezorgservice?)…

We zien je graag weer in het nieuwe jaar, met nieuwe plannen, nieuwe recepten en als van oudsher heerlijke taart! Als je op de hoogte wil blijven en je leest dit bericht in je mailbox, dan ontvang je in september vanzelf bericht. Wil je dat niet, dan staat hieronder een handige uitschrijf-link. En je kan je nu ook via de website inschrijven, of vrienden de tip geven om dat te doen.

Geniet van een heerlijke zomer en tot in september!

Liefs,
Zus&Zo Gebak