NIEUWS

Leeg wit vlak om issues met de layout van text-posts te voorkomen.

Update Survey & Experimenten

Het gaat hier lekker in de Zus&Zo keuken! Naar aanleiding van de vragenlijst zijn we wat nieuwe recepten gaan ontwikkelen, met name burgers. Ze zijn nog veel lekkerder dan de foto’s doen vermoeden!

Foto van een spinazie-pijnboompitten-burger en een bieten-boekweit-burger.

Onze nieuwste creatie is de koekjespot om zelf thuis te bakken. We zagen die bij de Hema en vonden dat dat toch ook zonder alle melkpoeder en industriële zooi moest kunnen. Niet alleen kan dat, de proefversie doet vermoeden dat iedereen er koekjes mee kan bakken. Ze zijn een enorme hit bij het testpubliek en heel lekker, al zeggen we het zelf. Verwacht de koekjespotten dus ook snel in de webshop en op de markt!

Een afbeelding van een hand die pasta rolt op een gnocchi bord.

Het kaas-experiment is ondertussen nog steeds in volle gang. Het heeft even stil gelegen omdat de wijnkoelkast kuren had, maar we hebben nu een leenkoelkast en gaan met frisse moed weer verder. Ik weet niet wat het is met mij en blauwschimmel, maar dat wil gewoon niet. Of het schimmelt niet, of het smaakt naar muffe kelder. Dus daar ga ik voorlopig even niks meer mee doen. De witschimmel is door mijn luiheid (heb de noten een nachtje te lang laten weken) spontaan extra lekker geworden, en ik wil de roodschimmel nog twee x echt goed hebben voor hij de verkoop in gaat. Met een beetje geluk zijn die er alletwee de volgende markt. We hebben ook wat geëxperimenteerd met verpakkingen, dus ik hoop snel wat nieuwe kazen (cashewcamembert, cashewchèvre met kruiden, amandelfeta) in de webshop te zetten en dat ik mail als er een batch is.

Foto van ingepakte cashewcamembert, met daarop een sticker die aangeeft dat de kaas op 01/04 is ingepakt.

Verder zijn we druk bezig met het plannen van een verbouwing om de keuken te upgraden en de benedenverdieping zo aan te passen dat we er workshops kunnen geven! We werken ook verder aan het bezorgplan. Ik heb inmiddels een brommerrijbewijs gehaald, er is een tegelzetter en klussende alleskunner langs geweest en we vonden het zuurdesem nu toch wel workshop-waardig. Zo ook de pasta, al wil ik daar nog wat meer mee experimenteren. Dus verwacht in de komende maanden groot nieuws. We gaan niet snel, maar wel heel goed! Ik laat het weten als we weer op Markt om de Hoek staan, want die komt er ook weer aan.

Liefs,
Aster

Leeg wit vlak om issues met de layout van text-posts te voorkomen.

Zus&Zo Delicatessen

Foto van kaasfondue en brood op Zus&Zo plank en Anemoons handen in een winterjas die een vork met stukje brood gedipt in kaasfondue vasthouden.
Anemoon is handmodel tijdens de fotoshoot van de kaasfondue voor in de webshop.

Superspannend nieuws van Zus&Zo! De aller-allereerste notenkaas gaat online. Er is een levertijd van vier dagen, omdat het nu eenmaal zo lang duurt om noten te weken, te blenden met andere fondue-ingrediënten en te laten culturen. Je kan een pot van 500 ml (genoeg voor twee) bestellen om thuis op te warmen. Als de fondue ingedikt is kan hij in je fondueset voor die echte 70s vibe. Het leveren van de andere notenkaasjes blijft nog even schuiven en vogelen met recepten, maar we komen steeds een stapje verder. Mail vooral als iemand een briljant plan heeft om blauw- en witschimmel vredig te laten samenleven.

Foto van een ingelaserd Zus&Zo Delicatessen logo op massief houten planken.

Ik ben de afgelopen weken bezig geweest met het verbeteren van het basis-recept voor de kaas. Dat is het recept waar alle kazen, van de naturel tot de verschillende schimmels, vanuit gaan. Er is daarnaast veel vooruitgang geboekt op het blauwschimmel-front (de milde wint het van de sterkere roquefort). Het wonder van de goddelijke roodschimmel wil ik nog een paar keer consistent herhalen voor het klaar is voor de verkoop. De witschimmel is even lekker als altijd, daar hoeft niks meer aan veranderd te worden.

Bovenaanzicht van de bovenste twee planken van de kaaskoelkast, met een aantal ingepakte genummerde kaasjes en een aantal kaasjes in glazen bewaardozen.

Verder heb ik deze week mijn theorie-examen voor een brommerrijbewijs gehaald en de praktijk gepland, zodat we onze producten na de zomervakantie kunnen gaan bezorgen met een Zus&Zo elektrische bezorgmobiel. Zoals je kan zien hebben we op onze nieuwe planken het logo alvast ge-update omdat we naast taarten ook wat meer hartig gaan aanbieden.

Foto van een notenkaasje op bakpapier dat gemaakt is op donderdag 8 februari om 14.00.

Inmiddels zijn kaasproef #001, #006, #007, die alledrie goddelijk zijn, uitgewerkt. En uit #013-#018 is een duidelijke winnaar gekozen. Volgende keer zal ik wat meer schrijven over het fermentatie-proces, waarom de kaasjes lekkerder zijn (en wat temperamentvoller) sinds ik geen voedingsgist meer gebruik, en hoe dat precies werkt met verschillende soorten schimmels en melkzuurbacteriën. Dan zal ik ook uitleggen waarom ik een ambachtelijk product maak en wil blijven maken dat qua smaak in ontwikkeling blijft, omdat het een levend product is. Een product dat los staat van zuivel en ‘nepkaas’ en het niet moet hebben van onnodige smaakmakers, maar puur van de structuur van de noten en de smaak van het fermenteringsproces. Maar voor die tijd krijgen jullie nog een update van Marienel over het zoete assortiment als er heerlijke nieuwe taarten in de webshop staan.

Liefs,
Aster

Leeg wit vlak om issues met de layout van text-posts te voorkomen.

Plannen voor 2018!

Foto van een gele sticker op cashew-camembert-papier met informatie over het recept: gekookte noten, witschimmel, extra nat recept.

Het afgelopen jaar was een druk en geweldig jaar voor Zus&Zo en 2018 zal vast nog leuker worden. Anemoon heeft geleerd zelf te scheppen, wegen en schenken en achter deze computer staat winterse zuurkool rustig te fermenteren. We hebben ook veel nieuwe recepten uitgeprobeerd waar we volgend jaar mee verder willen. We zijn onder andere druk bezig om ons taart-assortiment uit te breiden. Daar volgt na de wintervakantie een bericht over als de webshop is geüpdate.

Foto van een stuk vegan quiche met groene groenten op een houten plak.

We stuurden al eerder een nieuwsbrief over kaas en na flink veel recepten uitproberen overstijgt het onze wildste verwachtingen! De verschillende soorten fondue, extra zachte en romige camembert, een heerlijke roodschimmel met gewassen korst die mild maar kazig smaakt, de oude vertrouwde “verse geitenkaas met kruiden” en kompanen zijn geperfectioneerd en goddelijk! Blauwschimmel en harde oudere kazen zijn nog in ontwikkeling. Gesmolten warme camembert uit de oven en een kaaskroket staan ook op de planning. Ik wil nog wel eens kritisch zijn, maar moet nu met enige trots (of schroom) toegeven dat deze kaasjes lekkerder zijn dan al het andere dat ik heb geproefd. Ik kan niet wachten om al deze dingen met jullie te delen! Het verpakken, laten rijpen en op het juiste moment kunnen leveren van de kaasjes is alleen nog een beetje een uitdaging. De kaas laat zich niet haasten en heeft alles van drie dagen tot vijf weken nodig om te rijpen (en dan heeft het weer ook nog invloed). Maar we hebben er wel een plan voor in 2018…

Animated GIF van Wallace, een van de twee hoofdpersonen uit de klei-animatie-serie Wallace & Gromit,waarin hij zijn handen enthousiast heen en weer wiebelt met daaronder de tekst "We'll go somewhere where there's cheese."

Ik kan al een tipje van de sluier oplichten: we zijn aan het uitzoeken of we kunnen bezorgen in Utrecht! Jullie hebben vast overal al de kleine apecars gezien die boodschappen bezorgen. Anemoon is enorm fan van rondrijden in gemotoriseerde voertuigen en ik ben aan het leren over “defensief rijgedrag” en me psychisch aan het voorbereiden op crowdfunding. Als de plannen concreter zijn dan hoor je dat natuurlijk meteen via deze nieuwsbrief. Tot die tijd moeten jullie het doen met het idee dat de twee kleinste en langzaamste veganistische thuiscateraars van Utrecht het allerliefst willen rondrijden in het kleinste en langzaamste karretje dat er bestaat, om producten die belachelijk veel tijd en moeite kosten aan de deur af te leveren. Het leek me een geweldige combinatie, de jaren 50 melkboer maar dan met veganistische hipsters anno nu. Wij kijken dus uit naar wat 2018 ons gaat brengen! Het quiche-model met de goeie bril dat bovenaan deze blogpost staat is Nino. Hij is een geniale bouwer die zich wel wil buigen over hoe je zo’n karretje nu het beste inricht. Allemaal heel spannend.

Foto van het interieur van de kaaskoelkast waarin verschillende kazen liggen te rijpen.

En met deze enorme update, en een overvloed aan foto’s van 2017, wens ik iedereen fijne feestdagen. En alvast een heel gelukkig 2018 van ons allemaal hier…

Liefs,
Aster (ook namens Anemoon en Marienel)

Leeg wit vlak om issues met de layout van text-posts te voorkomen.

Hartige- en zoete zaken.

Hallo Allemaal,

De afgelopen tijd hebben we onze werkplek uitgebreid. Een speciale plek voor het maken en rijpen van (noten)kaas, om kombucha te brouwen en kiemen te kweken. Een paar weken geleden gingen Aster en ik naar een workshop ‘vegan cheese’in Amsterdam gegeven door Anderson Santos van Cashewbert uit Berlijn. Bij hem bestellen we altijd onze kaasculturen. leuk om hem live te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Hij had een interessante benadering van notenkaas. Hij begon met de vraag wat zuivelkaas precies is. Kaas wordt gegeten bij speciale gelegenheden samen met anderen ‘geproefd’, denk aan het kaasplankje. Het is dus eigenlijk iets voor speciale gelegenheden, waar je de tijd voor neemt.

Foto van de nieuwe Zus&Zo kaas- & fermenteer-werkplek met onder andere kombucha, kefir, de kaaskoelkast, dehydrator, bokashi-bak, kiem-machine en yoghurtmaker.

Notenkaas staat nog in de kinderschoenen en dat biedt tegelijkertijd heel veel mogelijkheden. Hij deelde met plezier zijn recepten en vertelde over zijn experimenten en nodigde ons uit hetzelfde te doen. Een sympathiek idee, toch? Zo proefden we een cashew-Roquefort van makers uit Parijs die niet van zijn zuivelbroertje te onderscheiden was. Inmiddels staat er in het kooklab een wijnkoelkast waar de nieuwste serie kaasjes in liggen te rijpen. Zoals jullie inmiddels al begrepen hebben is Aster chef hartige zaken bij Zus&Zo. Zij kan jullie binnenkort meer vertellen over de kaasjes.

Foto van verschillende soorten koekjes, onder andere chocolate chip en oatmeal, in gekleurde metalen blikjes.

Moon en ik focussen ons op de Zus&Zo zoete zaken. Ook daar zit ontwikkeling in. Er komen meer bestellingen en dat heeft ons doen besluiten om ons assortiment o.a. uit te gaan breiden met een mooie cheesecake. Daarmee zijn we op dit moment volop aan het experimenteren. Komende winterstop gaan we meer taarten uitproberen om in januari een breder assortiment aan te kunnen bieden. In het huidige assortiment nu al een paar aanpassingen:de citroentaart en chocomoussetaart zijn het lekkerst met een bodem van zandtaartdeeg, dus die gaan we vanaf nu standaard zo leveren.

Tot een volgende keer!
Marienel

Leeg wit vlak om issues met de layout van text-posts te voorkomen.

Markt om de Hoek in 2018…

Foto van kleine cashew-camemberts op vetvrij papier in een dienblad dat op een groen geblokt tafelkleed staat.

Dit jaar hebben we vier keer op Markt om de Hoek gestaan en dat was het einde! De brownies waren een absolute hit en klanten hebben meegeproefd met het ontwikkelingsproces van de cashew-camembert. Het was niet de verkoop die de markt de moeite waard maakte, maar de mensen die we hebben ontmoet! We hebben hele leuke nieuwe klanten opgedaan, zijn superenthousiast over de mensen van de organisatie en hebben ook nog heel bijzondere collega-ondernemers in de buurt leren kennen. We hebben heerlijke vegan hotdogs en spannende hummus gegeten, inmaaksels gekocht en de laatste keer fantastisch thuisgebrouwen biertjes geproefd (en leren maken).

Foto van Marienel en Anemoon die pauze nemen tijdens de markt.

Dan nu de schaamteloze vraag/promotie: zouden jullie willen stemmen op Markt om de Hoek bij de Rabo Stimulerinsprijs? Ze staan onder Park Oosterspoortbaan, want daar is de markt altijd. Het is nu nog niet helemaal duidelijk of Markt om de Hoek volgend jaar kan doorgaan, en deze prijs zou betekenen van wel! Wij willen graag meer Markt om de Hoek, niet alleen omdat we daar kaasjes kunnen verkopen, maar ook omdat we onze collega buurt-ondernemers weer willen zien en bij ze willen eten. Dus stem, stem vandaag, voor het te laat is! De stemming sluit de 26e, laten we een eindsprint maken. Dan kunnen jullie volgend jaar ook meeproeven met alles!!

Leeg wit vlak om issues met de layout van text-posts te voorkomen.

Een kleine update & zomerstop…

Zoals je misschien is opgevallen zijn we hard aan het werk aan onze website. Zo hard dat ik vergeten was om de nieuwsbrief uit te zetten voor een test. Dat was een beetje onprofessioneel, in tegenstelling tot de nieuwe layout die ik aan het testen was en die superprofessioneel zal worden…

Maargoed: vanaf 29 juli tot en met 3 september zijn wij met zomervakantie en leveren we geen bestellingen. Op 4 september lanceren we onze vernieuwde site met webshop, blog en instagram! Dan is onze keuken ook weer geopend. Hou deze nieuwsbrief, onze site of onze twitter in de gaten voor heerlijke taart, cashew-camembert, nieuwe plannen (en een bezorgservice?)…

We zien je graag weer in het nieuwe jaar, met nieuwe plannen, nieuwe recepten en als van oudsher heerlijke taart! Als je op de hoogte wil blijven en je leest dit bericht in je mailbox, dan ontvang je in september vanzelf bericht. Wil je dat niet, dan staat hieronder een handige uitschrijf-link. En je kan je nu ook via de website inschrijven, of vrienden de tip geven om dat te doen.

Geniet van een heerlijke zomer en tot in september!

Liefs,
Zus&Zo Gebak

Leeg wit vlak om issues met de layout van text-posts te voorkomen.

Markt om de Hoek 14 mei en 11 juni

De volgende Markt om de Hoek is op zondagmiddag 14 mei in het nieuwe Park Oosterspoorbaan. Markt om de Hoek is de nieuwe buurtmarkt voor en door bewoners, met enkel verse, zelfgemaakte producten uit Utrecht Oost. Lokaler kan het niet. In zo’n 25 marktkramen verkopen buurtbewoners en kleine (duurzame) ondernemers verse oogst, zelfgemaakte jam, zelfgebrouwen bier of een heerlijke maaltijd uit Oost. Je doet er je dagelijkse boodschappen en kunt buurten met de buurt. Je ontmoet de makers van het eten en zij vertellen je alles over hun producten. Het Park Oosterspoorbaan wordt bij het Beerthuizenplantsoen gezellig druk. Iedereen is welkom!

Bekijk de leuke sfeerimpressie van de eerste markt op 11 september 2016:

Leeg wit vlak om issues met de layout van text-posts te voorkomen.

Fantastische markt!

Afgelopen zondag 11 september stonden we op Markt om de Hoek, een markt voor en door buurtbewoners. Een fantastisch initiatief: we leerden nieuwe collega’s kennen, proefden van elkaars producten, spraken met buurtgenoten over Zus&Zo en over koken zonder dierlijke producten.

Foto van iemand achter de marktkraam omringd door kleine taartjes, ohsawa-cake en ingemaakte peren, die druk bezig is om iets te verkopen.

Voor ons was deze markt een mooie gelegenheid om te onderzoeken of onze enthousiaste marktplannen klopten met de parktijk. Ja hoor! We weten nu voor 100% zeker dat we de markt op willen. Ons ‘gebak met een verhaal’krijgt daar alle ruimte.
Deze markt leverde ons een stagiair op, twee potentiële afnemers en de dag erna al een klant die een grote bestelling deed.

Alle lof voor de organisatoren want het liep werkelijk op rolletjes. En had ik al gezegd dat er een goed verhaal over ons op de site van Markt om de Hoek staat?

Leeg wit vlak om issues met de layout van text-posts te voorkomen.

Adoptiepruimen…

Midden in onze zomerstop werken we toch met veel plezier achter de schermen om onze gang naar de markt te realiseren. Op 11 september staan we op markt om de hoek Ook in letterlijke zin om de hoek en dat is leuk omdat Anemoons activiteiten dan ook zichtbaar worden in de buurt.

Ruim een week geleden kregen we van Idunna Ekofruit uit Varik, 50 kilo pruimen die niet geschikt bevonden waren voor verkoop aan de groothandel vanwege hun uiterlijk. Prima pruimen die we dus ‘geadopteerd’ hebben om te voorkomen dat ze op de composthoop zouden belanden. Die pruimen hebben we ingemaakt om later te gebruiken als taartvulling.
We hebben vervolgens een supperlekkere pruimentaart ontwikkeld in ons baklab die we op de markt aan gaan bieden.

Leeg wit vlak om issues met de layout van text-posts te voorkomen.

Afscheid van Moon’s Organics

Of ik wil of niet, met enige weemoed kijk ik terug naar het ontstaan van Moon’s Organics. Het begon allemaal toen Anemoon liet zien dat ze interesse had in wat er allemaal in de keuken gebeurde. Ze was gefascineerd door de oven waar iets in ging dat er na een poosje anders uitkwam. Ondertussen werd het lekker warm in de keuken en ging het lekker ruiken. (mijn invulling – sorry). Stap voor stap gingen we onderzoeken hoe Anemoon mee kon doen met het werk in de keuken. Aan de keukentafel met een tweepits elektrisch kookplaatje gingen we aan de slag, kijken wat er mogelijk was.

We ontdekten dat er behoorlijk wat rek in zat, niet in de laatste plaats vanwege het ingenieuze keukengereedschap dat er op de markt is.

We verbouwden tenslotte onze keuken tot een Moon-proof werkplek en kookten twee keer per week soep voor ‘de mannen van de hoek’, een opvang voor ex dak-en thuisloze mensen en dat was fantastisch. Anemoon bracht de soep zelf weg (met hulp uiteraard) en kreeg dan ook de credits voor haar ochtend werk in de keuken. Helaas werd deze ontmoetingsplek wegbezuinigd. Af en toe hadden we een catering, we maakten lunches voor een tandartspraktijk in de buurt, we bakten taart op bestelling. Kortom: we deden ervaring op in wat ons het beste paste.Want in grote neonletters stond er boven dit project dat het moest gaan over zinvol en behapbaar werk voor Anemoon, werk waaraan zij een tastbare bijdrage zou kunnen leveren.

Inmiddels zitten we in nieuw vaarwater: Anemoon heeft een voorkeur voor bakken (de oven fascineerde haar al vanaf het begin) en dankzij de hulp van Starters4Communities is duidelijk geworden dat we willen uitbreiden. Daar gaan we ons de komende tijd ook op richten.