NIEUWS

Leeg wit vlak om issues met de layout van text-posts te voorkomen.

Kaasproeverij!

Groot nieuws! De huidige voorraad kaas ligt klaar, en het uitgebreide assortiment staat online in de webshop! Samen met wat nieuwe koekjes/koekjespotten, hoera. Er volgen binnenkort borrelhapjes die we nu aan het ontwikkelen zijn. We laten alle bestellingen voortaan via de webshop verlopen, omdat gespecialiseerde bedrijfslunches veel werk kunnen zijn waar Anemoon weinig aan kan bijdragen. Dus we gaan terug naar de producten die Moon zelf kan maken, of die ik zelf maak, en die zijn allemaal te vinden in de webshop. Ons doel is dan ook om ons assortiment dit jaar stap voor stap uit te breiden, zodat je de bedrijflunch gewoon zelf in de webshop kan samenstellen met quiche en borrelhapjes!

Kaasplankje met cashew-camembert, camembert met groente-as en vijgen.

We beginnen dit jaar niet alleen met de kaas-verkoop, maar ook met een heuse kaasproeverij. Na het geven van workshops vorig jaar, kwamen we er achter dat ik het het allerleukst vind om met mensen aan de kaas te zitten, te proeven en erover te vertellen. Maar een workshop zit er niet echt in omdat dat 3 weken voorbereiding vraagt en een aantal machines en een wijnkast. Kortom: niet makkelijk om zelf thuis te doen. MAAAAARRR: als we toch kaas uit voorraad gaan verkopen, dan is het natuurlijk superleuk om er een paar extra te maken en een proeverij te doen!

Foto van kaasfondue en brood op Zus&Zo plank.

We proeven een stukje van alle soorten kaas in het assortiment. Ik zorg voor zelf gebakken brood en appel voor bij de fondue, zelfgemaakte crackers, olijfjes, gedroogde abrikozen en bloemensiroop. Voor wie wil is er 1 glaasje vegan wijn. Ik geef uitleg over alle ins en outs van het kaasmaakproces. Ik heb ruimte voor 4 tot 8 mensen. Met minder mensen wordt het ongezellig en met meer passen we niet meer aan de eettafel. De proeverij kost 35 euro pp en wordt op afspraak gedaan. Je kan je er via het aanmeldingsformulier voor inschrijven.

Leeg wit vlak om issues met de layout van text-posts te voorkomen.

Plannen voor 2019 met een nieuw assortiment!

Een heel gelukkig nieuwjaar van Anemoon, Marienel en Aster bij Zus&Zo!

We hebben een de nieuwe site! We zijn begonnen met de uitbreiding van het assortiment, hebben een geüpdate logo, en spannende nieuwe plannen. Marienel begint dit jaar weer met studeren, dus Anemoon gaat de komende jaren de kar trekken. We hebben er superveel zin in en Anemoon werkt steeds langer en geconcentreerder, dus deze nieuwe uitdaging komt precies op het juiste moment!

Anemoon, Sara en Aster geven een workshop pruimentaart-bakken op de Universiteit Utrecht voor het Sustasty-Festival van the Green Office Utrecht. Anemoon en Aster schenken samen sap in een cup die Sara vasthoudt.

In de webshop staan nieuwe foto’s en er volgen meer nieuwe dingen in de komende maanden. De nieuwe kruimelcakes van geadopteerd fruit staan online en we hebben de maat en prijs van de vierkante traybakes wat aangepast. Hartige hapjes volgen snel! Dit begint ineens verdacht veel als reclame te klinken, maar we waren zelf vooral heel enthousiast over wat er allemaal mogelijk bleek met de ingemaakte peren en hoe veel goeie borrelhapjes we binnenkort online kunnen zetten.

Foto van zes proefkaasjes in een open glazen bewaarbak op een houten tafel. Naast de bak met kaasjes een stapel archiefkaartjes met de precieze eigenschappen van de kaas.

2018 was een geweldig jaar voor Zus&Zo. We begonnen het jaar met bezorgplannen en eindigde het jaar met een rijbewijs en de wetenschap dat Anemoon en ik vooral willen koken, niet bezorgen. En dat ik 1x in mijn leven als bestuurder deelnemer aan gemotoriseerd verkeer wel voldoende vond. Last but not least: onze keuken is professioneel geüpgrade en zo handig! We kijken met veel plezier terug en hebben nog veel meer zin in het nieuwe jaar.

Foto van (vlnr) Aster en Sara als jury bij "Heel Utrecht Oost Bakt" die taart geserveerd krijgen van de oprichter van Markt om de Hoek, Annejet.

Ik hoop dat 2019 net zo veel moois brengt als 2018! Net zo veel persoonlijke en professionele groei en inspirerende verassingen. En ik kijk er naar uit iedereen weer tegen te komen bij markten, een proeverij (hierover in de nieuwsbrief van de 21e meer), of als je een bestelling komt ophalen of gewoon een kijkje in de keuken wil nemen. Iedereen is altijd meer dan welkom!

Liefs en een heel gelukkig 2019 gewenst!
Anemoon, Marienel en Aster.

Leeg wit vlak om issues met de layout van text-posts te voorkomen.

Korte kaasupdate: invriezen werkt!

Hey Allemaal!

Soms ben je twee jaar bezig met dat de kaas moeilijk te verkopen is en dat je er dan eindelijk een ingewikkeld schema voor hebt opgesteld en ingepland, en soms gooi je er een paar in de vriezer voor eigen gebruiken en kom je er achter dat ze daar beter van worden. I know, right? Kaas. Kaas is vers. Vers klinkt beter dan ingevroren. Maar, wat blijkt: invriezen zorgt voor een betere textuur. De noten voor de kaasjes koken in plaats van weken zorgt voor hele droge kaas met een korrelige textuur. Het invriezen van de kaasjes zorgt voor een zachtere, romigere textuur! Ik ben verrast en een beetje vrolijk geworden omdat dit recept me na ruim twee jaar nog steeds kan verassen.

Vijf lades van negen kaasjes die liggen te rijpen in de Excalibur dehydrator. Drie lagen zijn gewone cashew-camembert, twee as-camembert.

Ik heb me de afgelopen maand suf-geëxperimenteerd met elk overgebleven kaasje. En als je ze invriest op hun hoogtepunt, dan blijft de smaak exact hetzelfde. Ik heb ‘m blind getest op de medewerkers. Mensen kunnen het verschil niet proeven, of de ingevroren kaas wint het van de niet-ingevroren omdat de textuur net iets lekkerder is. Kortom: ik ga kaas vanaf 20 januari 2019 in de webshop aanbieden, op voorraad, uit de vriezer. Want het voordeel van vriezen is dat ik precies weet wanneer ze het lekkerst gerijpt zijn en dat ze lang houdbaar worden zonder risico op foute schimmel. En dat je ‘m dus perfect gerijpt uit de vriezer kan halen, laat ontdooien en serveert, zonder zelf in te moeten schatten hoe sterk hij is! Ik blijf gewoon maandelijks een grote verse portie maken en die invriezen. En in januari krijgt Zus&Zo een nieuwe koelkast en een nieuwe vriezer, dus dan gaat die vol met burgers en kaas.

Foto van 16 cashew-camemberts in een doos, van bovenaf gefotografeerd.

Het moge duidelijk zijn dat ik dit niet doe uit gemak. Anders was dit anderhalf jaar geleden al gebeurd. Het leek me niet mogelijk, zeker niet met de camembert, maar de ervaring leert iets anders dan mijn kaasmaak-instinct. Dat ik daar nu pas achter kom is ook het gevolg van dat notenkaas maken (zeker met schimmel) een relatief nieuwe tak van sport is. Het is niet alsof iemand het me voor kan doen en uit kan leggen, dus we moeten het hebben van dit soort geluk-bij-een-ongelukjes. De kaas wordt op dezelfde manier met de hand gemaakt, gedraaid tijdens het rijpingsproces, gerijpt op koudere temperatuur voor de smaak en in aluminiumfolie verpakt omdat dat het beste is voor de schimmel. Maar in plaats van hem in de koelkast te leggen, waar hij in een tijdsbestek van 3 weken van heel mild naar heel sterk gaat, is hij nu gewoon letterlijk op zijn hoogtepunt van 2 weken bevroren. Kortom: ik ben superenthousiast. Lang leve de moderne techniek in combinatie met ambachtelijke methodes! En alvast een sneak preview voor in het nieuwe jaar: ik ben hard aan het werk om een kaas-proeverij aan te kunnen bieden. Superspannend!

Liefs,
Aster

Foto van een hand die een klein stukje camembert vasthoudt, waar onder de schil en door het midden groente-as loopt. Op de achtergrond te doorsnede van de hele kaas.

Leeg wit vlak om issues met de layout van text-posts te voorkomen.

Alles over notenkaas.

Over onze kaas: cashew-camembert, zachte kaas met provencaalse kruiden, fondue, etcetera.

Kaasplankje met cashew-camembert en vijgen.

Ik heb al eens eerder gezegd dat onze kaas een bijzonder (en temperamentvol, levend) product is met specifieke wensen. Wat dat betreft lijken de kaas en ik wel een beetje op elkaar. Ik ben ongeveer een jaar geleden gestopt met het toevoegen van smaakmakers als miso en voedingsgist, omdat de kaas het qua smaak niet meer nodig had en ik liever de smaak die zich tijdens het fermentatieproces ontwikkelt tot zijn recht laat komen. Dat betekent minder ingrediënten en meer tijd nemen, zowel in het leerproces als voor de individuele handelingen tijdens het kaasmaken. Kaasjes op de juiste momenten draaien, wassen, blijven proeven wat wanneer het lekkerst wordt en heel zorgvuldig en hygiënisch werken. Het betekent ook dat de smaak in zo’n natuurlijk proces blijft variëren per batch. Zo is bijvoorbeeld de smaak van de noten zelf van grote invloed. De hoeveelheid vocht in de omgeving, de temperatuur buiten, het vochtgehalte van de noten en de smaak van de noten, dat is deels te controleren en beïnvloeden, maar het is zeker ook iedere keer weer meegaan met de omstandigheden en nieuwsgierig zijn naar de uiteindelijke smaak. Ik noem het kaas omdat het proces qua bacteriën en schimmelcultuur het meest weg heeft van het traditionele zuivelproduct, zo ook in hoe het eindresultaat gegeten kan worden. Maar mijn doel is niet “echte kaas” namaken, maar eerder het meeste uit een natuurlijk product en het fermentatieproces halen en iets maken dat een delicatesse op zich is.

Kaasplankje met cashew-camembert met groente-as

Dit hele proces vraagt toewijding en het resultaat ervan is zowel een uniek product als het opdoen van ambachtelijke kennis. Voor mij zijn die dingen alletwee van grote waarde, omdat het geweldig is zo met een recept mee te groeien en het op deze manier te ontwikkelen. Ik ben heel trots op waar we nu zijn, ook omdat ik nergens anders in Nederland een kaas als deze tegenkom. Als het al ergens in een schap ligt, dan is het niet met schimmel en is het kwalitatief niet zo goed. En ook niet zo kleinschalig en handgemaakt. Dus het is tijd om zowel een breder assortiment te gaan ontwikkelen als duidelijk te zijn over dat dit voor mij een proces zonder einde is. En dat een deel van de kazen nu al een jaar of twee meer dan goed genoeg is voor de verkoop. Belegen kaas begon als een ongelukje met een te ver ingedroogde camembert en is heerlijk. Het product gaat alleen nog maar verbeterd worden en verfijnen door het te blijven maken, niet door het aanpassen van de ingrediënten! Dus als je wil bestellen, dan kan dat vanaf 20 januari 2019 in de webshop!

x
Aster

Leeg wit vlak om issues met de layout van text-posts te voorkomen.

Camembert-inschrijving!

Lieve Lezers,

We zijn van Twitter af. Marienel, Anemoon en ik blijken alledrie totaal niet geïnteresseerd in social media, dus laten we daar dan gewoon mee stoppen en er op vertrouwen dat mensen ons weten te vinden. Onze updates zijn als altijd via deze nieuwsbrief te volgen. We zijn ondertussen ook hard in de weer om te zorgen dat we in januari het nieuwe uitgebreidere assortiment kunnen lanceren. Zoals vorige x beloofd, volgt hier een kaasupdate. En morgen ontvangen jullie van mij een bonus-nieuwsbrief-update over de ins & outs van cashew-kaas maken!

Kaasplankje met cashew-camembert met groente-as

Er is een bestelpagina voor de kaas. Ik heb deze feestdagen camembert voor jullie! De winterfeestdagen lijken me een uitstekende gelegenheid. Dan doen we het in het nieuwe jaar elke maand, met een afhaalperiode van een week. Fondue ga ik ingevroren aanbieden, omdat het voor de smaak niks uitmaakt, maar de kazen (en dus zeker de sauzen) met veel vocht snel over datum gaan. Camembert is juist gebaat bij wat meer tijd, dus die hoef je zelf alleen maar op kamertemperatuur te laten komen zodat ie op zijn lekkerst is.

Kaasplankje met cashew-camembert, camembert met groente-as en vijgen.

De inschrijvingen sluiten 7 december. De kaas kan op 20 of 21 december opgehaald worden, op afspraak. De camembert is dan sowieso nog 2-3 weken goed, de kruidenkaas zou ik binnen 1 week eten.

Groetjes,
Aster

Leeg wit vlak om issues met de layout van text-posts te voorkomen.

Workshops, bestellingen en meer.

Lieve Lezers,

Met de nieuwe keuken zijn we als bedrijf gegroeid, en dat is een feestje! En natuurlijk betekent dat dat ik verdwenen ben in het maken van nieuwe soorten kaas en koekjes, keukenexperimenten en kookboeken lezen. Want stiekem vind ik dat zo leuk dat ik nog wel eens wil vergeten er een verslag van te maken. Maar dat is zonde, want de laatste tijd waren er verschillende markten, workshops, nieuwe recepten en proef-workshops leuke dingen over te vertellen zijn. Dus een korte update, en dan volgt de rest snel!

Marienel en Aster achter hun Markt om de Hoek kraam met ene hele voorraad cashew-ricotta.

De afgelopen tijd heb ik met wat enthousiaste proefpersonen een paar workshops gehouden. De laatste is aanstaande zaterdag over pasta. Het blijkt een daverend succes. We zijn het gaan doen omdat het me leuk leek de kennis die we hebben te delen, maar het blijkt ook echt heel gezellig en inspirerend voor de deelnemers en voor ons!

Afbeelding van twee cashew-camemberts tijdens de workshop.

Daarnaast heb ik eindelijk een oplossing voor hoe we de kaas het hele jaar door kunnen aanbieden: op vaste tijden ophalen op bestelling. Je geeft een maand van tevoren op wat je komt ophalen en dan gaan wij aan de slag om dat aantal te maken en laten rijpen.

Foto van Sara, Moon en Aster in een houten cut-out van een windmolen, met de tekst "Renewable energy, I am a big fan."

Voor in januari is ons nieuwe doel een uitgebreider assortiment in de webshop en meer producten op bestelling! En ik ga er voor zorgen dat iedereen deze kerst in ieder geval camembert kan bestellen. En dat dat volgend jaar dan maandelijks kan. Ik heb er heel veel zin in!

Liefs,
Aster

Leeg wit vlak om issues met de layout van text-posts te voorkomen.

Welkom in de nieuwe keuken!!

Hey! De verbouwing is voorbij en wij werken al weer twee dagen in de mooie nieuwe keuken. Ik wilde jullie alvast welkom heten met een videoverslag van onze eerste ochtend terug van weggeweest.

Wij bereiden Markt om de Hoek van aanstaande zondag al druk voor, de kaasjes zijn bijna zo ver. Met verhuizen (en verbouwen in twee huizen) was het niet echt vakantie, maar het resultaat is er naar! Ondertussen zijn we als altijd stug doorgegaan met het ontwikkelen van nieuwe recepten, het uitwerken van de workshopplannen en het laten groeien van het bedrijf. Verwacht snel een nieuwsbrief met meer informatie over de kaas en hoe die zich ontwikkeld heeft in de afgelopen maanden en een update over alles wat niet stil stond tijdens het verbouwen. Maar eerst deze keuken eens grondig uittesten!

Liefs en ik hoop dat jullie de keuken net zo mooi vinden als dat hij handig is.

x
Aster

Leeg wit vlak om issues met de layout van text-posts te voorkomen.

Zus&Zo Under Construction…

Darth Vader once baked cookies. They were a little on the dark side.

Hey! Hier even een monsterlange Zus&Zo update want er is heel veel gebeurd.

Allereerst: de koekjespotten staan in de webshop!! Ze zijn een grote hit onder het testpubliek. Meerdere mensen die zelden of nooit iets bakken, hebben hun eigen koekjes gemaakt. Ik ben supertrots, zowel op het recept als op de dappere bakkers die dit experiment zijn aangegaan en die heerlijke koekjes hebben gebakken. En nu kan iedereen dat dus! Wij vonden ze ook een leuk idee als cadeautje.

Dan een vervolg op de vorige nieuwsbrief: onze leenkoelkast is weer terug naar de showroom en bij ons staat een nieuwe twee-zone wijnkast waarmee ik uitstekende cashew-camembert heb gemaakt. Markt om de Hoek was als altijd weer een succes, maar de camembert kan niet zo goed tegen de warmte, dus we hebben een koelbox aangeschaft voor volgende markten. 9 september zijn we er ook weer te vinden, met extra camembert, kom vooral langs. We gaan goed met deze kaasjes, ik heb er zin in! Volgend doel: huisgefermenteerde mozzarella en parmezaan voor bij een mogelijke pizza-workshop.

Foto van vijf koekjespotten waarmee met de inhoud koekjes gebakken kunnen worden op een betonnen ondergrond.

Tijdens het verder ontwikkelen van de amandelfeta (resultaat: een goed gelukte eerste poging), kreeg ik ineens een eigen woning. Dat betekent dat een paar dingen langzamer gaan dan ik zou willen, maar ook dat we een workshopruimte aan het inrichten zijn en in september van start kunnen met onze eerste workshops! Omdat ik een kamer achterlaat hebben we wat kunnen schuiven, waardoor Zus&Zo de leukste keuken met werkruimte en fermentatielab van Utrecht gaat worden. Tegen die tijd gaan we ook ein-de-lijk eens een schema invoeren met af te halen schimmelkaasjes, maar ik til dat over de zomer in verband met het weer en dat iedereen weg is. Mocht je voor die tijd wanhopig op zoek zijn: mail even. Het kost twee weken, maar ik kan altijd wat maken vanaf een redelijke hoeveelheid.

Dan onze bezorgplannen. Met het huis hebben we wat planning omgegooid, waardoor er dus eerder workshops gaan komen, maar de bezorging waar ik jullie al maanden mee lekker maak volgt wat later. We hebben een advertentie voor een stagiair uitgezet (verspreid ‘m vooral!) en hebben een deadline voor de bezorging: ons 10-jarig jubileum. Als Zus&Zo zijn we pas twee jaar actief, maar daarvoor vijf als Moon’s Organics. En Anemoon kookt in 2019 tien jaar en dat moet gevierd worden. Het is bovendien een redelijke termijn om onszelf een schop onder de kont te geven, hopelijk met hulp van een stagiair mensen te vinden die hierin willen investeren en druk als kleine baasjes door Utrecht te gaan crossen in ons elektrisch gedreven voertuig.

Foto van een artikel in de uitkrant over de beste 5 vegan adressen in Utrecht, met Zus&Zo als 2e.

Kort een laatste nieuwtje: volgens het UITmagazine zijn wij één van de vijf beste vegan adressen in Utrecht. Ik had foto’s doorgestuurd en met iemand gemaild, en was het toen in alle drukte spontaan vergeten. We stonden in een lijst met Oproer, dus ik ben starstruck en het was het een heel goeie tekst over wat we doen, namelijk samen laten zien dat iedereen een zinvolle en smakelijke bijdrage kan leveren aan de maatschappij. The Vegan Gorilla kende ik nog niet (for shame), dus daar gaan we zeker zsm langs.

Dat waren de updates voor nu. Volgende keer iets eerder en dan korter.

Liefs,
Aster

Leeg wit vlak om issues met de layout van text-posts te voorkomen.

Update Survey & Experimenten

Het gaat hier lekker in de Zus&Zo keuken! Naar aanleiding van de vragenlijst zijn we wat nieuwe recepten gaan ontwikkelen, met name burgers. Ze zijn nog veel lekkerder dan de foto’s doen vermoeden!

Foto van een spinazie-pijnboompitten-burger en een bieten-boekweit-burger.

Onze nieuwste creatie is de koekjespot om zelf thuis te bakken. We zagen die bij de Hema en vonden dat dat toch ook zonder alle melkpoeder en industriële zooi moest kunnen. Niet alleen kan dat, de proefversie doet vermoeden dat iedereen er koekjes mee kan bakken. Ze zijn een enorme hit bij het testpubliek en heel lekker, al zeggen we het zelf. Verwacht de koekjespotten dus ook snel in de webshop en op de markt!

Een afbeelding van een hand die pasta rolt op een gnocchi bord.

Het kaas-experiment is ondertussen nog steeds in volle gang. Het heeft even stil gelegen omdat de wijnkoelkast kuren had, maar we hebben nu een leenkoelkast en gaan met frisse moed weer verder. Ik weet niet wat het is met mij en blauwschimmel, maar dat wil gewoon niet. Of het schimmelt niet, of het smaakt naar muffe kelder. Dus daar ga ik voorlopig even niks meer mee doen. De witschimmel is door mijn luiheid (heb de noten een nachtje te lang laten weken) spontaan extra lekker geworden, en ik wil de roodschimmel nog twee x echt goed hebben voor hij de verkoop in gaat. Met een beetje geluk zijn die er alletwee de volgende markt. We hebben ook wat geëxperimenteerd met verpakkingen, dus ik hoop snel wat nieuwe kazen (cashewcamembert, cashewchèvre met kruiden, amandelfeta) in de webshop te zetten en dat ik mail als er een batch is.

Foto van ingepakte cashewcamembert, met daarop een sticker die aangeeft dat de kaas op 01/04 is ingepakt.

Verder zijn we druk bezig met het plannen van een verbouwing om de keuken te upgraden en de benedenverdieping zo aan te passen dat we er workshops kunnen geven! We werken ook verder aan het bezorgplan. Ik heb inmiddels een brommerrijbewijs gehaald, er is een tegelzetter en klussende alleskunner langs geweest en we vonden het zuurdesem nu toch wel workshop-waardig. Zo ook de pasta, al wil ik daar nog wat meer mee experimenteren. Dus verwacht in de komende maanden groot nieuws. We gaan niet snel, maar wel heel goed! Ik laat het weten als we weer op Markt om de Hoek staan, want die komt er ook weer aan.

Liefs,
Aster

Leeg wit vlak om issues met de layout van text-posts te voorkomen.

Zus&Zo Delicatessen

Foto van kaasfondue en brood op Zus&Zo plank en Anemoons handen in een winterjas die een vork met stukje brood gedipt in kaasfondue vasthouden.
Anemoon is handmodel tijdens de fotoshoot van de kaasfondue voor in de webshop.

Superspannend nieuws van Zus&Zo! De aller-allereerste notenkaas gaat online. Er is een levertijd van vier dagen, omdat het nu eenmaal zo lang duurt om noten te weken, te blenden met andere fondue-ingrediënten en te laten culturen. Je kan een pot van 500 ml (genoeg voor twee) bestellen om thuis op te warmen. Als de fondue ingedikt is kan hij in je fondueset voor die echte 70s vibe. Het leveren van de andere notenkaasjes blijft nog even schuiven en vogelen met recepten, maar we komen steeds een stapje verder. Mail vooral als iemand een briljant plan heeft om blauw- en witschimmel vredig te laten samenleven.

Foto van een ingelaserd Zus&Zo Delicatessen logo op massief houten planken.

Ik ben de afgelopen weken bezig geweest met het verbeteren van het basis-recept voor de kaas. Dat is het recept waar alle kazen, van de naturel tot de verschillende schimmels, vanuit gaan. Er is daarnaast veel vooruitgang geboekt op het blauwschimmel-front (de milde wint het van de sterkere roquefort). Het wonder van de goddelijke roodschimmel wil ik nog een paar keer consistent herhalen voor het klaar is voor de verkoop. De witschimmel is even lekker als altijd, daar hoeft niks meer aan veranderd te worden.

Bovenaanzicht van de bovenste twee planken van de kaaskoelkast, met een aantal ingepakte genummerde kaasjes en een aantal kaasjes in glazen bewaardozen.

Verder heb ik deze week mijn theorie-examen voor een brommerrijbewijs gehaald en de praktijk gepland, zodat we onze producten na de zomervakantie kunnen gaan bezorgen met een Zus&Zo elektrische bezorgmobiel. Zoals je kan zien hebben we op onze nieuwe planken het logo alvast ge-update omdat we naast taarten ook wat meer hartig gaan aanbieden.

Foto van een notenkaasje op bakpapier dat gemaakt is op donderdag 8 februari om 14.00.

Inmiddels zijn kaasproef #001, #006, #007, die alledrie goddelijk zijn, uitgewerkt. En uit #013-#018 is een duidelijke winnaar gekozen. Volgende keer zal ik wat meer schrijven over het fermentatie-proces, waarom de kaasjes lekkerder zijn (en wat temperamentvoller) sinds ik geen voedingsgist meer gebruik, en hoe dat precies werkt met verschillende soorten schimmels en melkzuurbacteriën. Dan zal ik ook uitleggen waarom ik een ambachtelijk product maak en wil blijven maken dat qua smaak in ontwikkeling blijft, omdat het een levend product is. Een product dat los staat van zuivel en ‘nepkaas’ en het niet moet hebben van onnodige smaakmakers, maar puur van de structuur van de noten en de smaak van het fermenteringsproces. Maar voor die tijd krijgen jullie nog een update van Marienel over het zoete assortiment als er heerlijke nieuwe taarten in de webshop staan.

Liefs,
Aster